kreativne kampanje u marketingu, torris, branding agencija

Kreativne kampanje u marketingu – ideje izvan okvira 

Ako se malo bacite u istraživanje, vidjet ćete da postoji jako puno poznatih i manje poznatih brendova koji su pokazali koliko kreativne kampanje u marketingu zapravo mogu biti. To su brendovi koji su napravili nešto drugačije, iskoristili ljudske navike i načine percipiranja poruke i privukli pažnju. A upravo je privlačenje pažnje u moru informacija i konkurencija ono što je danas najveći izazov marketing tima. 

Ne znamo jeste li ikada razmišljali o onoj drugoj strani, ali zar ne bi bilo zanimljivo znati brojku svih onih kreativnih kampanja koje su ostale u ladicama zbog manjka hrabrosti? Osmisliti kreativnu kampanju možda čak i nije najteži dio ovog procesa. Dosta toga stane u onom trenu kada treba imati hrabrosti pustiti takvu kampanju van. 

Ovdje ćemo navesti tri slučaja gdje te hrabrosti nije nedostajalo pa ovo postaju savršeni primjeri koji pokazuju kako kreativna kampanja može spasiti cijelu stvar.

 

Kreativne kampanje i brandovi koji su pokazali da može drugačije 

Prvi primjer je iz knjige Alkemija – nevjerojatna moć ideja koje nemaju smisla autora Rory Sutherlanda. Knjigu toplo preporučamo jer možda na najbolji način pokazuje kako kreativnost može i treba biti iskorištena u svemu što radimo. On tamo navodi kampanju za lijek Night Nurse.

Kako priča ide? Znanstvenici su dobili zadatak osmisliti djelotvoran i jak lijek protiv prehlade i gripe i u tome su uspjeli. Međutim s jednom nuspojavom. Lijek je izazivao jaku pospanost. U strahu da će takvo upozorenje sigurno utjecati na prodaju znanstvenicima je već stigao zadatak kako i što promijeniti da se ta nuspojava ne događa. Onda je ekipa iz marketinga spasila stvar. Okrenuli su priču i lijek nazvali Night Nurse, objasnili da je to noćni lijek koji se pije prije spavanja. Ništa se nije promijenilo niti u lijeku niti u nuspojavi, samo je ono što se smatralo nuspojavom koja bi mogla uplašiti kupce, sada postala prednost lijeka. Ne samo da će vam od njega biti bolje nego ćete i lakše spavati. Ulaganje u kreativnu kampanju – ništa. 

 

Iskoristite ono što nam je kao ljudima urođeno za kreiranje kreativne kampanje

Druga dva primjera su iz knjige  “Contagious: Why things catch on” autora Jonah Bergera, isto preporuka jer baš navodi u smjer malo drugačijeg razmišljanja i kreiranja poruke na temelju naših psiholoških odrednica, navika i ponašanja.

Jedan primjer koji on tamo navodi je uvođenje McDonaldn’s McRib ponude. Uvjereni da će to biti burger za kojim će svi poludjeti, postao je dostupan diljem Amerike u svim McDonaldn’d restoranima, iiiii doživio potpuni neuspjeh. Potražnja za njim bila je nevjerojatno mala i jedino što je bilo preostalo, bilo je povlačenje tog burgera iz ponude. Prije toga, jedan od šefova marketing tima želio je pokušati nešto novo. Odlučili su burger učiniti dostupnim u limitiranoj verziji u samo određenom broju gradova. Nakon toga bio bi dostupan u nekom drugom gradu i slično. Potražnja je postala nevjerojatna! Ljudi su sada bili toliko ludi za burgerom koji ne mogu imati da su razvijali aplikacije u kojima bi si međusobno javljali gdje je burger dostupan. Zanimljivo zar ne? Ulaganje u kreativnu kampanju – ništa.  

 

Kreativan možeš biti u bilo čemu 

Sljedeću ćemo kampanju navesti čisto kao radi potvrdu da možete biti kreativni oko bilo čega. Tako je recimo “Will it Blend” kampanja tvrtke Blendtec jedna od najkreativnijih kampanja, proizvoda koji sam po sebi i nije najkreativniji. Radilo se o blenderu čija je prednost bila jačina. U usporedbi s drugim blenderima bio je skuplji, i trebalo je poslati poruku da je razlog tome njegova kvaliteta.

Bez velikog budgeta, kampanja je počela snimanjem videa u kojem u blender stavljaju različite predmete koje uređaj bez problema pretvori u prag. Jedan od najgledanijih je video postavljan prije 13 godina u kojem su izblendali iPad. Video je dobilo nevjerojatnih 19M pregleda. Znate li koja je cijena 30 sekundi reklame na televiziji u programu koji gleda 19M ljudi? Ni mi, ali radi se o milijunima dolara.  Ulaganje u ovu kreativnu kampanju – skoro ništa. Ulaganje ovdje bi se odnosilo na sve te silne proizvode koje izblendaju, ali u usporedbi s troškovima oglašavanja, ništa.

Kreativna ne mora biti samo brend ili prodajna kampanja. Živimo u vremenu gdje ljude privlači nešto novo i kreativno i imaju želju i mogućnost to podijeliti doslovno sa cijelim svijetom. Ako vam nedostaje inspiracije u ovom dijelu svakako preporučamo dvije navedene knjige. Navest će vas da drugačije razmišljate, a ako biste više ovako neku inspiraciju za svaki dan, zapravite profil Brilliant Ads na LinkedInu, oni možda na najbolji način skupljaju kreativne ideje sa svih strana svijeta. Nama se recimo posebno sviđa ovaj kreativan način nošenja s negativnom kritikom 🙂

 

kreativne kampanje, torris, bradning agencija

More Posts

branding usluga

Kako izgleda branding usluga?

Što je točno branding usluga i kako ona izgleda i nije baš najočitije ako krenete malo pretraživati tu temu. Koja je recimo razlika između branding

što radi branding agencija

Što radi branding agencija?

Odgovor na pitanje što radi branding agencija, zapravo nije tako jednostavan kao što bi se moglo pomisliti. Jedan od razloga za to je što, isto

HR
Koristimo kolačiće kako bi prilagodili vaše iskustvo. Korištenjem naše web stranice, slažete se s našim Pravilima Privatnosti